2 nov. 2011

De ce această audiere?

La începutul anului 2011, România a fost ameninţată cu amenzi dure din partea Comisiei Europene din cauza poluării atmosferice cauzate de pulberile în suspensie (PM 10) din marile oraşe. Între oraşele nominalizate pentru depăşiri ale limitelor de pulberi în suspensie se numără şi Timişoara. Amenzile percepute în asemenea cazuri pot ajunge la sute de mii de euro/zi, suportate iniţial de guvern, după care guvernul se va îndrepta spre autorităţile locale, pentru recuperarea sumelor datorate.

Pe lângă argumentul economic, este important de sesizat şi cel legat de necesitatea adoptării unui comportament orientat către grija pentru sănătatea cetăţenilor. Praful fin şi particulele în suspensie au efecte serioase asupra sănătăţii, mai ales în cazul categoriilor de populaţie celor mai expuse riscului: copiii şi persoanele în vârstă. Acelaşi pericol este prezent şi pentru persoanele care desfăşoară activităţi în aer liber, fie sport, fie activităţi profesionale. Praful urban agravează bolile aparatului respirator, cum sunt astmul şi bronşita, formând depuneri la nivelul aparatului respirator, provocând diverse tipuri de iritaţii care includ inflamaţii şi uscarea nasului, tuse, dispnee şi scăderea funcţiei pulmonare. Toate aceste fenomene sunt cu mult mai serioase atunci când particulele au absorbit substanţe acide (dioxid de sulf, oxid de azot) sau substanţe chimice, toxice, respectiv cancerigene; acestea pot provoca astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur.

Nouă ne pasă. De aceea propunem aducerea pe agenda publică a temelor care să conducă la îmbunătăţirea calităţii vieţii în Timişoara. Să facem din Timişoara un „oraş verde” acum!